Wat is een vector bestand?

Dit is een onderwerp waar veel zelfstandige ondernemers tegenaan lopen. Ook ik kom vaak in aanraking met mensen die niet weten wat een vector bestand is of waar ze het voor nodig hebben. Toch is het wel belangrijk om te weten, zeker als je hoogwaardig drukwerk wilt (laten) maken.

In het kort is een vector bestand een grafische afbeelding die oneindig kan worden vergroot. Hierbij treed er dan geen kwaliteitsverlies op, oftewel het wordt niet ‘korrelig’ als je de afbeelding vergroot. Die ‘korrels’ zijn namelijk de pixels en een vector bestand is niet opgebouwd uit pixels, maar uit paden. Bij uitvergroting worden deze paden opnieuw berekend, in plaats van vergroot zoals dat met pixels gebeurd.

Wat voor vector bestanden bestaan er en hoe maak je ze? De meest voorkomende bestandsformaten voor vector afbeeldingen zijn EPS, AI of CDR. De eerste kan vrijwel door elk grafisch programma geopend worden en is dus het meest gangbaar. Je kan een vector bestand maken door te werken met een grafisch programma zoals Adobe Illustrator. Mocht je al een logo hebben, maar geen vector bestand hiervan. Dan kan je logo ook in een vector bestand worden omgezet door middel van bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Dit doe je één keer, maar dan heb je wel voor altijd een vector bestand tot je beschikking.

Waarom is een vector bestand nu zo belangrijk? Je gebruikt dit als je bijvoorbeeld grote stickers wilt laten maken voor op je auto of bestelbus, posters wilt laten drukken of kleiner drukwerk wilt laten maken. Vector bestanden hebben vrijwel altijd de voorkeur.

Wil jij hulp hierbij of heb je nog meer vragen? Stuur me gerust een e-mail of stuur me een DM via mijn Instagram!